Bir şeyin olmasını isterken "nasip olsun" yerine "nasib ü müyesser olsun", yani "kolayca nasip olsun" demek daha güzel bir dua olacaktır. Zira bazen nasip olur ama kolay olmaz, çok yorucu ve yıpratıcı olur. Bazen de aslında kolay olan şeyler bir türlü nasip olmaz.
Evet, biz Müslümanlar olarak hep işin kolayını isteriz. Efendimiz de (s.a.s.) böyle isterdi. Hz. Âişe (r.a.) annemiz bu durumu şöyle anlatıyor: "Resûlullah (s.a.s.) her ne zaman iki işten birini seçmek arasında muhayyer kılınsa, günah olmadıkça onlardan en kolayını seçerdi." (Buhârî, Menâkıb, 23).
Tüm bunlarla birlikte bazen de ne nasip olur ne de müyesser. İşte tam da böyle durumlarda "hayırlısı buymuş demek ki" diyebilmek ve ileriye bakabilmek zihinsel ve ruhsal açıdan çok önemlidir. Bu bağlamda ecdâd bir yeri alamadığı zaman "yapamadık/ başamaramadık" değil de "fetih müyesser olmadı/ Allah nasip etmedi" deyip o defteri böylece kapatırlarmış.
Bir yanda başaramadığını düşünerek günbegün kendini bitiren günümüz insanı, diğer yanda da her şeyi Allah'tan bilen ve yeni bir sayfa açıp yarına bakabilen bu insanlar. Yani takılıp kalmamak, her durumda yeni bir sayfa açabilmek de bu yönüyle bir Müslüman meziyetidir aslında.
"Her dem yeniden doğarız, bizden kim usanası?"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder