20 Ocak 2021 Çarşamba

İnternet Çağında Çocuklarımıza Nasıl Davranmalıyız?

İnternet çağında yaşıyoruz. Ayrıca salgın süreciyle birlikte bu çağın etkileri katmerlendi. Her türlü malûmata, kişiye, gruba ulaşmak artık çokça kolay. Dolayısıyla zararlı malûmat, kişi ve gruplara ulaşmak da çok kolay. Peki bu çağda özellikle çocuklarımızın dinî konulara ilişkin ilgilerini nasıl yönlendirebiliriz? Bize sordukları sorulara nasıl cevap verebiliriz? Onları zararlı kişi ve görüşlerden nasıl koruyabiliriz? Bu sorular artık çok sorulur oldu.

Kısaca bu konuda şu iki şeyi önerebiliriz:

1. Çocuklarınızla iletişiminiz üst düzeyde olsun

Çocuklarınızla aranızda tesis edeceğiniz güçlü bağlar kafalarına takılan soruları ilk önce size sormalarına, sizden rehberlik beklemelerine sebebiyet verecektir. Tersi bir durumsa çocuğu arayışa sokacak ve muhtemelen ilgisini en çok çeken kişilere yönelecektir. Maalesef günümüzde böyle kişiler de genelde sosyal medya ve interneti çok iyi kullanan, zararlı görüş ve düşüncelere sahip kişiler oluyor. "Hâlif tu'raf/ Farklı konuş ki tanınasın" demişler. Farklı konuşan, söylenmemiş yeni şeyler söylüyor sanılan kimseler hakikatin kapısını aralıyorlarmış, her biri yeni ufuklar açan hakikat katmanlarını birer birer kaldırıyorlarmış gibi davrandıkları için her devirde insanoğlunun ilgisini çekmişlerdir. Bu sebeple tabiî olarak çocuklarımızın böyle kimselerin tesiri altında kalmaları muhtemel olacaktır. Ancak şayet yavrularımıza yeter derece ilgi-alaka gösterebilirsek akıllarına takılan soruları önce bize soracaklar, böyle kimselerin düşüncelerine kapılıp gitmeyeceklerdir.

2. Çocuklarınıza hadlerini bilmeyi öğütleyin

Onlara yeri geldiğinde "evladım, bu konular bizi aşar, falancadan soralım" diyebilin. Yani işi ehline havale etme becerisini kazandırın onlara. Bu husus çok önemli. Çocuk bilmediği konularda bilen birine danışması gerektiğini bilirse ve bunu yüksünmeden, alçak gönüllülükle yapabilirse mesele büyük oranda çözülmüştür zaten. Elbette bu hasleti çocuklarımıza kazandırmak önce bu hassasiyeti kuşanmakla mümkündür. Bu noktada içinden çıkamadığınız bir konu olduğunda çocuklarınızın yanında bilir kişileri aramak, yahut bizzat ziyaretlerine gidip kendilerine danışarak fikirlerini almak çocuklarınız için paha biçilemez bir örneklik teşkil edecektir. Gerisi laf-ı güzâf. Fakat yaşadığı evde her konuda konuşan anne/ baba profili gören bir çocuk da olur olmaz her konuda fikir beyan etme hakkını kendinde doğal olarak görecektir. Böyle yetişen bir çocuğa sadece alanında yetkin, uzmanlık sahibi, işin ehli kimseleri takip etmesi gerektiğini öğretemezsiniz. Bu davranış bozukluğunun doğurduğu sonuçlar da maalesef çok ağır olur; çocuğunuz önce her meselede konuşarak bilgi kirliliği oluşturur, sonra da her meselede konuşan kişileri takip ederek savrulur, bir türlü durulamaz.

Allah hayırlı nesiller nasip eylesin cümlemize ve cümlemizi muhafaza eylesin bu çağın kirlerinden, kirlenmişlerinden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder